Notre Dame

De “Onze Lieve Vrouwe kathtredaal van Parijs”, de Cathédrale Notre Dame de Paris, is een vroeggotische kathedraal, in het centrum van Parijs op een eiland in de Seine.

De Notre Dame is niet alleen één van de meest kenmerkende bouwwerken in Parijs, het is ook een belangrijk katholieke kathedraal.

Dit laatste komt vooral omdat in de Notre Dame drie relikwieën van Christus worden bewaard, een stuk uit het kruis, één van de nagels waarmee Christus werd gekruisigd, en de doornenkroon.

Victor Hugo en de Notre Dame

Toch is dit niet de hoofdreden waarom de Notre Dame over de hele wereld heen de meest beroemde kathedraal is, dat is het werk van de eveneens beroemde schrijver Victor Hugo en de Filmstudio’s van Walt Disney.

Victor Hugo schreef het prachtige boek, De Klokkenluider van Notre Dam. En wellicht is de gelijknamige tekenfilm nog bekender.

De Notre Dame is een buitengewoon bouwwerk, zowel van buiten als van binnen.

Een kathedraal die haast overdadig aandoet, met onder andere de beroemde Waterspuwers en chimères aan de buitenkant en de vijf schepen, alsmede een lengte van 130 meter.

De kruisribgewelven hebben een hoogte van maar liefst 35 meter, het middenschip een breedte van 12 meter.

Het meest indrukwekkend is echter de omvang van de kathedraal, waarin maar liefst 9.000 mensen plaats kunnen nemen.

De Notre Dame was ook de plek van vele staatsbegravenissen van onder andere oud.president Charles de Gaulle en twee opmerkelijke kroningen.

In 1431, tijdens de Honderjarige Oorlog, liet de Engelse koning Hendrik VI zich in de Notre Dame kronen tot koning.

Maar de meest opmerkelijk gebeurtenis stamt uit 1804, toen Napoleon zichzelf in de Notre Dame kroonde tot keizer van Frankrijk.

Ook dit, is zo’n bezienswaardigheid, die je moet gaan zien tijdens een stedentrip naar Parijs, want zonder een bezoek aan de Notre Dame, is die vakantie in Parijs, niet compleet.

Notre Dame

De Indrukwekkende kathedraal ligt, zoals je op de foto kunt zien, direct aan een andere indrukwekkende bezienswaardigheid in Parijs, de Seine.

Shares